Click for supporting the blog, thanks..


Sunday, February 21, 2010

Kisah Lobak, Telur & Kopi... new version

Korang pernah dgr x citer psl 3 benda kt atas ni dipanaskn & mmberikan kesan yg berbeza2... Ibaratkn panas yg diberikn adelah sbg suatu cubaan atau ujian dlm hidup & bagaimana kita bertindak trhadap cabaran itu. lobak menjadi lembik, telur menjadi keras & kopi larut dlm air lalu mmberikan haruman. Dlm versi cerita ni kita disuruh jd seperti kopi yg mmberikn haruman bila dipanaskn menggambarkn yg kite ttp mmberikn sesuatu yg baik walaupun ditekan & dipaksa ke penjuru. Secara mudahnya, kopi adelah yg trbaik kerana tetap kekal harum walaupun dipanaskn brbanding 2 barang yg lain td, berubah bentuk apabila dipaksa utk berbuat demikian.

Well, xde salahnya dgn cerita ni cuma aku sekadar nk mengajak teman2 brfikir dari sudut yg brbeza pula. Bayangkn lobak & telur tetap kekal dlm bentuk asal apabila dipanaskn, adakah ia ape yg kita perlukan?.. obviously, telur yg berupa pepejal itu lebih sesuai utk menjadi santapan berbanding keadaan cecair yg mentah, well kalo nk mkn separuh masak pn still kena panaskn & berubah sedikit brbanding dgn yang mentah. Same juga keadaan lobak itu yg sedia keras dlm keadaan mentah, bila direbus ia akan menjadi lembik utk dimakan. Persoalannya, adakah kita memerlukn ia dlm keadaan keras atau lembik? Apepun kedua2 lobak ttp boleh dimakan.

Mengaitkn cerita ini dgn kisah keadaan kita manusia brhadapaan tekanan, aku rasa kurang adil utk mengatakan yg kopi adelah yg trbaik. Jgn sbb ia memberikn haruman setelah dipanaskn, kalian sndiri lupa yg kopi itu telah trlarut dlm air trsebut. Gantikn pula air panas itu dgn air biasa sekalipun, kopi ttp akan larut namun tidak mengeluarkn haruman seperti hasilnya pada air panas. Tunggu hingga masa berlalu, haruman kopi akan hilang bersama bentuk asalnya yg telah larut dlm air sedangkn lobak kekal lembik & telur ttp memejal (kalo xde org sebat masuk perut aa...). Korang faham ke ape yg aku cuba tunjukkn kt cni?.. Well, tafsiran masing2 le tp ade beberapa point yg aku nk keutarakn :-
  • kita mungkin akan berubah bila dikenakn tekanan, namun berubah kita utk jd sesuatu yg lebih baik
  • kdg2 x semua benda perlukan tekanan utk jd lg baik, appreciate it when it still there
  • Ade benda yg ko buleh rase perubahan (bau wangi kopi), namun ia x kekal utk selamanya
  • Jgn menilai sesuatu dgn melihat kesan dr tekanan yg dikenakn, tp lihat fungsi & keperluan
  • Jgn mmberikn tekanan sewenang2nya, kadangkala ia lebih baik brfungsi dlm keadaan biasa
  • Kita selalu menilai secara terikut2, adekala kite perlu berani utk melihat dr sudut yg brbeza.
  • Tiap dari kita masing2 ade peranan sndiri dlm dunia ini, kalo sume org nk jd mcm kopi yg bg haruman bile dipanaskn, siapa yg nk jd telur yg keras atau lobak yg lembik?
Apepun, tafsiran versi aku kt atas ni adelah hasil kepale senget aku yg tetibe brtanye blk pd aku kenapa kopi yg berbau harum tu dijadikan contoh? kalau tgk skali lalu mmg le btul sbb dia ttp mmberi bau harum walau diberikn kepanasan (mean u give somethin good even bad thing happen to you..), tp bile fikir dlm2 & jauh ke alam merepek, inilah yg aku dpt.. kalo korang setuju, setujulah.. kalo x setuju pn, ade aku kesah!!!... wah! kah!kah!

No comments: