Click for supporting the blog, thanks..

Saturday, January 8, 2011

Terima kasih teman...





Beberapa hari lepas, aku menulis satu entry berani mati dlm fesbuk aku sekadar utk mendapatkan maklum balas dari teman2 yg sudi. Tak kirela kutukan, pujian, persoalan, ungkapan kata2 tak sedar diri atau ape2 jua laa, aku sedia untuk terima semuanya bila menghamburkn soalan itu. Ia bukanlah soalan yang sensitif namun tetap memerlukan keberanian untuk menerima jawapan yang mungkin mencengkam jiwa, kalau susah nk telan hakikat, buleh bunuh diri woo kena kutuk kaw2 punye. 


sengaje dikeluarkan ayat tanye untuk menunjukkan dgn jelas motif sebenar bukanlah satu statement atau pengumuman tapi sekadar mendapatkn pandangan pihak ke-3 (jgn tanye plak sape pihak ke-2, soalan itu tidak relevan...). Personally my answer to that Q is a big NO sbb aku mmg x penah menilai diri sndiri sbg hensem walaupun kdg2 ade berangan cambest jek jd mamat hensem. Sebab ape? ye, sbb aku jarang memandang tinggi diri sndiri ( walaupn kdg2 brnada riak) sehingga kt opis pn bos aku penah marah sbb aku low profile (or maybe low self esteem) smpaikn bior je org lain amik credit utk somethin yg obviously mine. 

Woops.. ape daa citer psl diri sndiri, tu dh ade unsur2 riak tu. Sebenarnye a few days back ade seseorang yang aku x kenal sgt pn secara tiba2 menegur aku. Borak punya borak, aku ni mmg melayan je tgh2 boring.. alih2 keluarla ayat dari mulut beliau "anak ni keje beso, keta beso, muke pn hensem, kenapa tak kawen2 lg?.." sejurus tu aku rase cam nk gelak smbil sound blk makcik tu.. "agak2 aa makcik.." tp bile tgk muke beliau yg ckp tu xdela nada bergurau, aku ketawa dlm hati je. Dan perbualan tu diteruskn lg namun rasenye x perlu dihuraikn dgn teliti sebelum akhirnya aku mengundur diri. Well, dari cara beliau cakap yg aku rasa benar2 ade kemusykilan dlm dirinya, statement hensem tu mungkin ikhlas dari hati. Lantas membuatkn aku terfikir yg selama ni mmg x pernah diajukan soalan demikian pd teman2 sbb rasenye x semua org selesa diajukan soalan begitu, nk jwb hensem kang cam menipu, kalo ckp x hensem takut kecik hati,kan... 

Bagi aku, itulah teman & inilah realiti kite org2 melayu yg penuh kesopanan. Bile omputeh mintak pendapat profesional, diorg mmg blunt.. straight je bg cam langsung xde filter. Aku x pasti yg mendengar tu sedia menerima atau tidak, tapi kita yg x trlibat pn kdg2 rase pedih ayat yg dikeluarkn tu. Justeru itu kita lebih senang brselindung dr terus mmberikan jawapan profesional maka adelah jawapan yg brbunyi 

"bolehlaa.."
"hensem sket aa dari labi2"
"aku hensem sket aa dari ko.."
"kalo ko tarik napas dlm2 nmpak lg hensem.."
"ko dh kenapa? nak mampus?.."


yup.. jawapan yg trakhir juga boleh jadi satu cara utk menepis bila diajukan soalan begitu, kan.. (",)
So, seperti yg aku janjikan, ni adelah repliance aku utk semua komen2 yg dtg dr teman facebook yg sudi meluangkan masa melayan kepala aku 3 hari lps... dari komen2 yg dtg, korang buat le statistic sndiri ye agak2 boleh ke soalan yg aku tuju tu jd ayat penyata atau ayat dusta, huhuhu!


Ai ur : thanks bro.. mmg ade iras2 brad pitt bro, gua sokong!
Carlos : kalo dh org kuat baginda yg ckp, mmg aku trharu la bro.. (",)
Fiza : mekaceh.. jadila kan..
Nizar : aku phm ape yg trsirat tu bro, lepaskn je aa.. jgn thn2..
Bijan : Fine.. lu mmg x setel2 dgn gua..
Moba : sesungguhnya BMI itulah yg mmbantutkn cita2 aku, huh!.. kena kerja keras lg
Mai : yg no.3 tu salinan ke-2.. ni yg original kuar dr mesin, sbb tu le.. (~_^)
Adib: a friend in need is a friend indeed..
Farra : thanks for being honest, nasib an tolong jawab utk aku, kalo x sian ko tunggu sehari...
Rajer : pn terima kasih gk.. aku pn x prasan la beliau jln ke depan..
Cik Susu : wah.. benarkah statement itu? (rase cam nk lempang muke sndiri..)
Ahang : ko mmg ikhlas, taik lalat ko jelas menggambarkn itu semua.. hahaha!
Bazli : syukran tuan haji, insyaAllah tgh cari jln nk bg cukup kasih sayang neh..
Mahani : kena berani utk terima diri sndiri baru le sedia utk dunia terima kita..
Nadiah : aku nk study dictionary ko tuh bg lebih jelas, huhuhu!
Walid : maknenye kalo anas amik hensem dulu aku trpakse cari lain ye? haduu... jem
Eena : sedikit kompius adekah syabas itu utk sesuatu yg aku fikir atau sbb yg lain, hmmm....
Elly : dpt.. hadiah melancong ke umah sndiri, pakej expired bile sndiri dh bosan.. hahaha!
Ain : ko neh cam ade agenda je siap melobi si farah lg.. :p
Mona : aku trbayang ko tgh guling2 mase ketawa tu.. (ye, saye sedar diri...)
Kobod : hensem secara solo adelah lebih baik dr hensem bile diletakkn sblh ko, hahaha!.. 
Linda : ko smpat ungkit citer skolah rendah.. kecik comel is adorable, dh beso2..eeuuwww!!... :p
Abb : terima kasih, terang & nyata...
Labu : ko mmg sahabat la bro.. tp aku stylo up sket dr ko.. oo yeah!
Lotfi : ko pn nk jugak.. tp maknenye ko dgn bang long ko same level.. ape brg der..
Zamose : 3 hensem yg disusun brturut2 adekah same dgn tersangatlah hensem?.. (^_^)


Dan terima kasih utk yg me'Like'kn statement itu.. Rossi, Farhana, Fethma & Mai serta yg like statement dr kwn2 lain cam Adib, Mai, Syikin, Walid, Lily & Rasyidah. Oh ye, x lupe gk kpd seorang kwn yg send private msj pd aku lps aku kuar statement neh, thanks for sharing your thought my friend.. hmmm, kalo ade yg sangsi kenapa aku perlu rajin2kn diri utk mention every single name involve, consider it as my appreciation okay.. hmm, rase2nye apa yg kalian akan tulis kalau aku kuar statement


AKU SEORANG YG GEM.. BIRA?

1 comment:

mrs redzuan said...

apau...sebenarnya perlu dibaca mcm nada ipin "betul betul betul" tapi malas la nak taip panjang lebar time tu..tapi kau memang hensem lah..eh eh ni kali keempat la aku kata ko hensem, harus encik suami jeles gagagagagaga...